26-04-2015

Forår

Så er det blevet forår på Saltbækvig. Næsten alle er kommet ud i foldene og der  er livog glade dage.

Der er intet som slår synet at græssende dyr rundt om i foldene og de nyder det spæde nye græs.

I onsdags sendte vi vores ene foldtyr "Dumle" afsted til slagteriet sammen med de 2 store ungtyre. Vi måtte skille os af med "Dumle" på grund af problemer med benene.

Ok "Dumle" har også været her de sidste 4-5 år og ja så er det også ved at være på tide at der kommer nye gener til.

Det er hårdt at være naturgræsser og tyr på et område som Saltbækvig. Det kræver dyr som er opvokset med at gå på disse områder. Derfor planlægges det at indkøbe 2 et årige avlstyre i stedet for udvokset tyre, idet vi har haft god erfaring med de tyre som er lagt til som er vokset op på Saltbækvig.

Af ungtyrene som går i stalden har Fodermesteren udvalgt 2 flotte ungtyre som er sat ud i tyrefolden til de 3 foldtyre (Didrik, Donald og Humbug)  som er tilbage. Når tyrene sættes på fold til køerene,vil der i 2 af folde komme til at gå en gammel ogung tyr, For mens den gamle tyr kurtisere en ko og kun er optaget af dette, ja så klare den unge hvad der ellers måtte komme, udenat skulle kæmpe med den gamle. Det fungere rigtig godt.

Der er også begyndt at komme kalve. De første 2 kælvninger var begge tvillinger, men det ser ud til at begge køer er deres storearbejde meget og passer rigtig godt på deres små poder.

Men fryseren er fyldt op med råmælk som hurtigt kan tages op og tø, og blandes med vand og gives hvisdet viser sig at en  af dem skal have lidt ekstra.

Skulle det vise sig at der er behov for ekstra pleje, så er stalden klar til at tage mod de små og pleje personalet er klar.

 

 

26-04-2015

Fodermesterens problem kvie

Til fodermesterens irritation har denne smukke brune kvie besluttet sig til at drage over til Store Vrøjs Gallowaykvæg for der er der lækre tyre. Og denne smukke unge dame har ikke tænkt sig at skulle tilbage til sine gamle veninder i Malkefolden, så hver gang fodermesteren nærmer sig, ja så er hun smuttet.
Det passer ikke fodermesteren som hvert år forsøger at fortælle køer og kvier hvilke folde han har tænkt sig de skal gå og græsse i hen over sommeren. Men hvert år går de rundt og finder sammen i de slyngveninde grupper som de syns er rigtige og så kan fodermester være fodermester. Og det har vi alle meget glæde af at tale om og så er der lidt at drille fodermesteren med.

15-01-2015

Der er lidt tomt.

I dag blev 40 af tyrekalvene solgt og sendt af sted til Jylland til opfedning, så der er lidt tomt i stalden.

Jens´ fine halmstak lider under de mange dages blæsevejr og plastikken har løsnet sig og det larmer helt vildt. Men det har været effektivt i denne sæson, for i sidste sæson holdt plastikken kun til oktober hvor Stormen Allan kom forbi.

Tilbage er der 286 køer, kalve, kvier og tyrer.

03-01-2015

Ro i stalden

Det er nu  næsten en måned siden, at kalvene kom hjem til Vrøjgården. Kvierne går i laden og tyrerne er fordelt i Den lange stald og den stråtægte stald.

I Den gamle malkestald går der 10 køer som i uge 1 eller 2 skal afsted til slagteriet idet de ikke er eller har været med kalv. Det kan være at de er født som en kvie i et tvillinge par hvor den anden er en tyr, at der har været lettere komplikationer efter kælvningen, som gør at de nu ikke kan blive drægtige igen. Jens er meget dygtig til at observere disse køer og tage dem hjem til stalden, hvor de bliver drægtigheds undersøgt af dyrligen for at være sikker på at de ikke er drægtige og så bliver de færdig fedet.  Men de har hygget sig med dejlig mad og de er meget glade for æbler og står gerne og tigger til der kommer æbler.

Alle dyrene fodres med majs, tilskudsfoder og hø og masser af halm til strøelse og de ser ud til at trives og tage på. Der sker et eller andet med kvæg når de for nyt sengehalm, det skal virkelig hoppes rundt og lege "her kommer jeg" og  det er uanset om man er tyr eller kvie, eller gammel agtværdig ko, så går der narrestreger i dem ved frisk sengehalm.

Vores 1½ års kvier går i Palgfolden og får tilført halm og hø samt mineraler. Når de 10 køer er sendt afsted, er det på tide at kvierne hentes hjem til Malkestalden og malkefolden. Jens har gjort klar og hentet den mobile fangfold og sat den op, så de bliver fortrolig med den og derved er lette at lokke ind og tansportere hjem med vogn.

Der er bestilt 2 kiver som skal ud og være klappe kvier til foråret, så der arbejdes med at finde to som er meget glade for æbler og derved er nemme at gøre klappe vante og derved komme ud og græsse og senere blive til dejligt kød.

Humbug,Didrik, Donald og Dumle, vores dejlige foldtyre, går og hygge sig. De får hver dag deres 20 liter spand fyldt med majs og tilskudsfoder og wrap efter ædelyst. Der er stadig græs at hente. Der er som oftes fred og ro, men Didrik er en rigtig lømmel og det sker jævnligt at han udfordre Donald.

Køerne går alle i Thornings Eng og her bliver de dagligt fodret med roeaffald, halm og wrap og de bliver virkelig forkælet at Jens og det er et pragtfuld syn at se alle disse køer gå i deres naturlige element.

Skifter vejret og bliver meget koldt eller råt, så gives der ekstra foder og flere halm baller og derved kompenseres der for dårligt og kedeligt vejr.

Det er dejligt at have dyr på denne måde. Det er logisk drift som tilgodeser dyrenes behov og giver trivsel.

På listen over køerne som trækkes regelmæssigt har vi flere køer som er over 10 år gamle og stadig fungere.

Der er også vigtigt at vi har disse ældre køer, da det er dem som skal lærer de unge hvor græsset er bedst på de forskellige årstider, hvor der er læ, hvilke folde som er gode om aftenen og hvor man først skal være i eftersommeren på grund af insekter som Klæ. Det handler også at lære hvilke ting som er godt at spise og sammensætte sit foder så alle behov blive tilgodeset. Det er kun noget gamle erfarne køer kan videre give til de unge og ikke noget vi mennesker kan klare.

 

Foto: KAK

 

10-12-2014

Staldene fyldes.

Jens har travlt, meget travlt. Travlt med at fange frække kalve ind i fangfolden og få dem kørt ud til staldene. Og det er en nydelse at følge med i hvordan staldene dag for dag fyldes med dejlige kalve. Der er noget dejligt ved stalde som er fyldte.

Men glæden er vist kun på vores side, for de små poder savner deres dejlige mødre og mødrene savner også dem også. Men der falder hurtigt ro på dyrene.

Nu begynder de så småt at vende sig til at blive fodret. De går rigtig godt til høet, men er noget mere skeptisk over for majsen og alt det andet lækre som Jens lokker dem med.