01-12-2014

Farvel og goddag.

Der er gang i stalden denne kolde og blæsende aften og meget passende, da det jo er den første december og i følge kalenderen også den første vinterdag.

Grunden til at der er gang i den er fordi der er kommet flere læs kalve hjem som er sat ind i den lange stald og det er tydeligt at de små poder ikke er tilfredse med en lun stald med masser af dejligt blødt halm og dejligt majs foder og ensilage. Nej de vil hellere have en kold mark og mors varme yver. Så der bliver brølet noget i staldenher til aften, men allerede i morgen er der mere ro, for så er de belvet hæse.

Samtidig skal vognmanden komme og hente de køer som er golde, dvs. ikke er med kalv. De var meldt til for over 3 uger siden, men vognmanden havde glemt dem. Det gør i hvertfald ikke damerne i laden noget. De er blevet forkælet med lækker majs og ensilage, samt en masse dejlig halm at ligge i. Så de damer har haft nogle dejlige uger. Men afsted det skal de, for ellers har vi ikke plads til kvie kalvene, da de skal ind og gå i laden, mens tyrekalvene bliver i den lange stald.

I den gamle stråtæktestald ( den er ikke længere strætækt, men navnet hænger ved) går de 5 kalve som har være i Malkefolden. De 4 flaskekalve McClane, Bellatrix, James Theodore Bond og Lisbeth Salander og den 5. kalv hvis ko mor endte med at tage sig af alle 5 kalve og lade dem patte, går og hygger sig og elsker æbler,så det sker tit at Karen forsvinder op og besøger sine 4 kalvevenner med lommer fulde af æbler og kommer temmelig savlet til tilbage.

 

19-11-2014

Vinter klargøring

Som en del af klargøring til vinteren er at vores foldtyrer skilles fra køerne og kommer på tyrefolden hvor de så går og bliver forkælet igennem vinteren.

Men der vist visse som skal afklares efter en lang sommer før magtbalancen er fundet.

Men det er forbløffende hvor hurtigt det går og at disse store tyre uden problemer kan gå sammen vinteren over.

Foto: Jens

17-11-2014

Foder

Så er vi blevet færdig med det sidste vinterfoder, nemlig høst af majs til ensilage. Udbyttet af majsen var bedre end sidste år.

Hvor meget foder skal der så til en vinter med ca 140 ammekøer og opdræt?

1000 rundballer halm

850 rundballer wrap og hø.

76,5 tons majsensilage

300 tons roeaffald.

Dertil kommer så løbende mængder af fuldfoder som blandes af Palle fra Febjerggården, indkøbt tilskudsfoder,korn og mineraler.

Billedet viser majsensilagen.

24-10-2014

Der er tomt i staldene

Nu er de sidste 5 tyrer levet til slagtning og afregningen er i orden. I stalden går nu kun enkelte dyr som desværre er på stald på grund af dårlige ben og en enkelt har behandlingskrævende lungebetændelse. Det kan dog ikke være anderledes når der er over 400 dyr på ejendommen.

Fodermesteren har flyttet lidt rundt på køerne, de køer som med sikkerhed ikke har fået kalv i år blev taget med til Vrøjgården og sluppet ud i Malkefolden, Der gik et døgn, så var de på vej over Store Vrøj for at finde hjem til deres veninder i de andre folde. De blev fanget ind af fodermesteren og kørt tilbage. Denne gang gik der 2 dage, så var de igen på vej over Store Vrøj. Fodermesteren måtte igen afsted med kreaturvogn og hente dem hjem.

Vi har en ko med dårligt ben som sammen med sin kalv har gået i malkefolden. Det har været en fantastiks oplevelse at se hende tage sig af de 4 kalve som er flasket op hen over sommeren ud over sin egen kalv. Forleden dag spottede vi hende stående og lade 4 kalve patte hende på samme tid. Desværre kan vi ikke beholde hende pga. hendes dårlige ben, hun ville ellers være et stort plus at have til at tage sig af kommende flaskekalve.

Det er lidt over en måned til at vi skal i gang med at skille kalvene fra køerne og så bliver staldene igen fulde af liv.

06-10-2014

De sidste tyre.

Så er det ved at være tid til at sige farvel til de sidste ungtyre.

Det frie liv er slut og de er nu lukket inde i laden og venter roligt på at vognmanden kommer i aften og henter dem.

Det har virkelig været en stor glæde at have tyrerne på denne måde og vi har måtte erkende at skal noget natur ryddes, er ungtyre det bedste middel som naturplejer.