03-01-2015

Ro i stalden

Det er nu  næsten en måned siden, at kalvene kom hjem til Vrøjgården. Kvierne går i laden og tyrerne er fordelt i Den lange stald og den stråtægte stald.

I Den gamle malkestald går der 10 køer som i uge 1 eller 2 skal afsted til slagteriet idet de ikke er eller har været med kalv. Det kan være at de er født som en kvie i et tvillinge par hvor den anden er en tyr, at der har været lettere komplikationer efter kælvningen, som gør at de nu ikke kan blive drægtige igen. Jens er meget dygtig til at observere disse køer og tage dem hjem til stalden, hvor de bliver drægtigheds undersøgt af dyrligen for at være sikker på at de ikke er drægtige og så bliver de færdig fedet.  Men de har hygget sig med dejlig mad og de er meget glade for æbler og står gerne og tigger til der kommer æbler.

Alle dyrene fodres med majs, tilskudsfoder og hø og masser af halm til strøelse og de ser ud til at trives og tage på. Der sker et eller andet med kvæg når de for nyt sengehalm, det skal virkelig hoppes rundt og lege "her kommer jeg" og  det er uanset om man er tyr eller kvie, eller gammel agtværdig ko, så går der narrestreger i dem ved frisk sengehalm.

Vores 1½ års kvier går i Palgfolden og får tilført halm og hø samt mineraler. Når de 10 køer er sendt afsted, er det på tide at kvierne hentes hjem til Malkestalden og malkefolden. Jens har gjort klar og hentet den mobile fangfold og sat den op, så de bliver fortrolig med den og derved er lette at lokke ind og tansportere hjem med vogn.

Der er bestilt 2 kiver som skal ud og være klappe kvier til foråret, så der arbejdes med at finde to som er meget glade for æbler og derved er nemme at gøre klappe vante og derved komme ud og græsse og senere blive til dejligt kød.

Humbug,Didrik, Donald og Dumle, vores dejlige foldtyre, går og hygge sig. De får hver dag deres 20 liter spand fyldt med majs og tilskudsfoder og wrap efter ædelyst. Der er stadig græs at hente. Der er som oftes fred og ro, men Didrik er en rigtig lømmel og det sker jævnligt at han udfordre Donald.

Køerne går alle i Thornings Eng og her bliver de dagligt fodret med roeaffald, halm og wrap og de bliver virkelig forkælet at Jens og det er et pragtfuld syn at se alle disse køer gå i deres naturlige element.

Skifter vejret og bliver meget koldt eller råt, så gives der ekstra foder og flere halm baller og derved kompenseres der for dårligt og kedeligt vejr.

Det er dejligt at have dyr på denne måde. Det er logisk drift som tilgodeser dyrenes behov og giver trivsel.

På listen over køerne som trækkes regelmæssigt har vi flere køer som er over 10 år gamle og stadig fungere.

Der er også vigtigt at vi har disse ældre køer, da det er dem som skal lærer de unge hvor græsset er bedst på de forskellige årstider, hvor der er læ, hvilke folde som er gode om aftenen og hvor man først skal være i eftersommeren på grund af insekter som Klæ. Det handler også at lære hvilke ting som er godt at spise og sammensætte sit foder så alle behov blive tilgodeset. Det er kun noget gamle erfarne køer kan videre give til de unge og ikke noget vi mennesker kan klare.

 

Foto: KAK